..  

Startsida
Aktiviteter
> Kalendarium
> Utbildning
> Fridykning
> Luftfyllning
> Dykplatser
> Utrustning
> Pooltider
Medlemsskap
> Information
> Anmälan
Lustiga huset
> Bildarkiv
> Dykarkiv
> Rensningar

> Säkerhet
Tumlaren
> Styrelsen
> Sektioner
> Ventilen
> Stadgar
Länkar
 
Utbildning
Tumlaren
Länkar


Fridykning

Fridykning är att vistas under vatten samtidigt som man håller andan. På det sättet är fridykning en väldigt fri form av dykning eftersom man inte behöver lufttuber och annan tung utrustning. Fridykning sträcker sig alltifrån att snorkla runt och titta på fiskar i de översta vattenlagren till att dyka djupt ner i ett mörkt stenbrott. Det gemensamma är att utövarna älskar att vara i vattnet och på ett eller annat sätt njuter av vad vattnet har att erbjuda. Fridykning är med andra ord väldigt stort. Avancerad fridykning nämns ofta under namnet apnea (’apnea’ antik grekiska ung.= ”ej andas”).

”Så släppte han i korallen i vattnet och sedan hällde han i kokosmjölken bredvid och sade: - När du fridyker skall du inte vara som korallen, utan bli som kokosmjölken – ett med vattnet.”
Fridykarlegenden Jaques Mayol (1927-2001) berättar vad en fiskare en gång sade till honom.

Varför man fridyker finns det inte något universellt svar på. Vissa fridyker för att det är ett bekvämt sätt att kunna skåda det marina livet utan att behöva släpa på en massa utrustning, andra dyker för att de fascineras av att sväva i det fria, tredimensionella och viktlösa medium som vattnet är och några fridyker för att lära känna sina fysiska gränser och höja sina mentala förmågor. Och så finns det fridykare som menar att de inte vet varför de gillar fridykning, att det helt enkelt känns som att en instinkt drar dem till vattnet. Kanske en instinkt som sitter kvar sedan en svunnen tid då människan dök och plockade musslor och sjögräs – då hon levde med havet.

”A scubadiver dives to look at things, a freediver dives to look deep inside himself.”
Umberto Pelizzari, f.d. världsrekordhållare i fridykning.


Vill du börja fridyka?

Vår fridykningsträning är relativt individuell och bygger på att man tillsammans med en jämngod parkamrat lägger upp sin träning på tumanhand. Till hjälp och inspiration finns instruktörer som kan ge idéer och tips för att utveckla träningen och dykförmågan. Vår träning är alltså inte givet ledarledd, utan var och en är ansvarig för hur hans/hennes träning genomförs.

Givetvis har vi gemensamma regler för säkerheten, eftersom avancerad fridykning är en riskfylld aktivitet.Vi fridyker året runt, ibland utomhus, men främst håller vi till på Fyrishovs badhus. >Pooltider

Har du en god vattenvana och simkunnighet och vill börja fridyka med oss är du välkommen att kontakta fridykarsektionsansvarige. För barn och ungdomar mellan 8 och 15 år hänvisar vi varmt till Knattedykarna www.knattedyk.com
.

Välkommen!


Ansvarig Fridykarsektionen
fridykarsektionen@tumlaren.org